Hardhouten ramen zijn een favoriete keuze voor veel mensen. Toch zien we sinds de jaren tachtig een opmars van vele PVC ramen. Vooral bij renovaties kozen vele woningcorporaties voor kunststof. Toch blijven hardhouten ramen erg populair dankzij de kwaliteit en duurzaamheid van het hout. Hardhout wordt vaak buiten gebruikt en kan uw huis een warme en ambachtelijke uitstraling bieden. De mooie uitstraling is niet te overtreffen en komt vooral bij klassieke woningen het beste naar voren.

Hoogwaardige kwaliteit

Houten RamenIeder stuk hout is uniek en vormt onderdeel van uw interieur. Dit geldt voor vloeren, maar ook voor ramen van hardhout. Het natuurlijke materiaal heeft een authentieke en klassieke uitstraling. Naast de visuele aantrekkingskracht is het hout kwalitatief hoogwaardig en gaat het jaren mee. Hout heeft van nature een isolerende waarde en houdt warmte vast. Hierdoor komt de koude lucht minder snel uw woning binnen. Dit helpt u met het besparen op uw energierekening.

Soorten hout

Hardhout dankt zijn naam aan de duurzaamheid en structuur van het hout. Voor het maken van kozijnen wordt er gebruik gemaakt van veel verschillende houtsoorten. Er wordt onderscheid gemaakt tussen vijf klassen op basis van duurzaamheid van het hardhout; Afzelia, Merbau, Meranti, Mahonie en Eiken. Dit onderscheid heeft tevens invloed op de prijs van het raam.

Weet wat u koopt

Tegenwoordig wordt hardhout op milieuvriendelijke wijze vervaardigd. Verschillende bossen worden speciaal gekweekt voor dit type hout, zodat er geen afbreuk wordt gedaan aan de natuur. Voor het gemak van de consument krijgt dit type hout het speciale FSC keurmerk, wat staat voor duurzaamheid. U kunt hout met dit keurmerk met een gerust hart kopen.

Eenvoudig repareren van hardhout

Hardhouten ramen hebben een aantal voordelen in vergelijking met kunststof of aluminium. Zo is hardhout sterk materiaal en heeft het een lange levensduur. Zijn de ramen aan vervanging toe? Of bent u uitgekeken op uw interieur? Dan zet u het hardhout eenvoudig in de verf. Hardhouten ramen zijn daarnaast snel te repareren. Bij kunststof of aluminium ramen moet er vaak een expert aan de pas komen. Kleine stukjes rot kunt u bijvoorbeeld eenvoudig verwijderen en vervangen door een nieuw stuk hout. Zo hoeft u niet het hele raam te vervangen.

Onderhoud ramen

In vergelijking met aluminium of PVC ramen is hardhout duurder en heeft het meer onderhoud nodig. De prijzen van houten ramen lopen nogal uiteen. Dit heeft onder ander te maken met de houtsoort. Hier staat tegenover dat, als ze goed onderhouden zijn, de hardhouten ramen stukken langer mee gaan. Daarnaast zult u de ramen gemiddeld eens in de zes jaar moeten schilderen. Dit heeft vooral te maken met de verbeterde kwaliteit van de verfsoorten de afgelopen jaren. Zo geeft u de ramen een nieuwe beschermlaag, maar ook een mooie en frisse uitstraling. Meer weten over hardhouten, PVC of aluminium ramen en deuren? Neem dan eens vrijblijvend contact op met Mertens Ramen uit Brussel.