Heb je een eikenhoutenvloer in huis liggen die geolied moet worden? Het is nogal een klus, maar een geoliede eikenvloer ziet er prachtig uit en voelt ook prettig aan. Wil je de vloer zelf oliën? Dan leggen wij, specialisten van Vloeren-Nu.nl, hieronder uit hoe je te werk moet gaan.

Het stoppen van noesten

Houten VloerenHout heeft vaak last van noesten. Ook wel knoesten genoemd. Noesten zijn plekken in het hout waar een zijtak aan de boom groeide. Deze noesten zijn vaak gaten in de vloer die kunt opvullen, ook wel stoppen genoemd, met een middeltje gemaakt van voegenlijm en zaagsel. Voordat je begint met het oliën van de vloer, dien je de noesten dus te stoppen. Wanneer je het mengsel in de noest heb aangebracht, moet de noest eerst opdrogen en daarna nog geschuurd worden.

Maak de ruimte klaar

Wanneer de noesten droog en geschuurd zijn, wordt het tijd om de ruimte klaar te maken. Zet een raam of ventilatierooster open, plak de onderzijde van de muren af zodat er geen spetters olie op de muur terecht komen. Maak de vloer stofvrij en houd er rekening mee dat je dit bij daglicht doet. Het is dus geen klusje voor de lange winteravonden. Wanneer je meerdere dagen wilt doen over het oliën van de vloer, dien je er rekening mee te houden dat dit op vergelijkbare temperaturen wordt gedaan.

Kleurpigment voor de olie

Wanneer je ervoor kiest om kleurpigment toe te voegen in de olie, waardoor je bijvoorbeeld een intensievere kleur kunt creëren, is het altijd verstandig om de productkleur te testen op een proefplankje voordat je er je hele vloer mee onder smeert. Ook dien je de olie met kleurpigment tijdens het werken regelmatig om te roeren zodat het pigment niet naar de bodem zakt.

Hoe breng ik de olie het beste aan

Je begint in de verste hoek van de kamer. Je giet een plasje olie op de eikenvloer en gaat dat vervolgens uitsmeren. Je kunt de geoliede vloer pas na 36 uur weer belopen, dus het is verstandig om de olie zo aan te brengen dat je niet meer over de stukken hoeft te lopen waar je het hebt aangebracht. Gebruik dus enige tactiek. Wanneer je dan eindelijk klaar bent met oliën, mag je dus 36 uur niet lopen op de vloer. Maar het duurt zeker 10 dagen voordat je kleden en dergelijken neer kunt leggen. Dit om kleurverschillen te voorkomen.