Veel schilderwerk wordt uitgevoerd van april tot en met oktober. Dit komt omdat de warmere temperaturen een goed effect hebben op het schilderwerk. Het is makkelijker aan te brengen en droogt sneller. Moet je toch wat schilderen van oktober tot en met maart? Met onderstaande tips kan je weer vooruit!

Let op de vocht in de lucht

Vocht kan een vervelend effect hebben op het schilderwerk, houd daarom goed rekening met de luchtvochtigheid. In de ochtend is het vaak mistig en in de avond is het sowieso een stuk vochtiger. Hierdoor kan de verf minder snel harden.

Je kan hier omheen werken door de ondergrond goed droog te houden, daarnaast is het verstandig om het schilderwerk twee uur voor zonsondergang af te ronden. Op deze manier geef je de verf genoeg tijd om uit te harden.

Omgaan met koude temperaturen

De meeste verf werkt het beste tussen de 5 en 15 graden Celsius. Je kan er dus voor kiezen om de temperatuur goed in de gaten te houden en te gaan verven wanneer het in deze ideale verwerkingstemperatuur te doen is. Lukt dat niet? Dan zou je kunnen zoeken naar een verfsoort met een lagere verwerkingstemperatuur.

Duurdere verven hebben vaak een groter bereik aan verwerkingstemperatuur. Je zou er ook voor kunnen kiezen om dit uit te besteden: huur een schilder in die je advies kan geven en het schilderwerk succesvol voor je afrondt op De10Beste.nl. Hier kan je ook in contact komen met een winterschilder: zo bespaar je flink op de kosten én heb je een vakman die kan omgaan met de omstandigheden.

Vorst in de nacht

Moet het schilderwerk toch drogen in de nacht? Zorg er dan voor dat je een nacht kiest waar de temperatuur hoger dan vijf graden Celsius blijft. Dit kan je doen door het nieuwsbericht te bekijken of een weer-app te gebruiken. Zo weet je precies wanneer je je schilderwerk kan uitvoeren.

Schilder je wel in temperaturen lager dan dat en moet het drogen in de nacht? Dan is de kans groot dat het niet succesvol wordt. De verf kan barsten en zich niet goed hechten. Dit komt omdat het onder de vijf graden sneller vochtig is in de lucht.

Regen en andere weeromstandigheden

De laatste tip is een vanzelfsprekende: ga niet verven wanneer er regen, hagel of sneeuw wordt voorspeld. Vocht is de dooddoener van mooi uitziend schilderwerk. Kies altijd voor een droge en het liefst zonnige dag: zo kan de verf het beste drogen en heb je een mooier resultaat.