Granol is sierpleisterwerk met een grove structuur. De grove structuur bestaat uit groeven en putjes in het oppervlak van de muur. Het heeft daardoor een sierlijke afwerking op de wanden. Vooral in de jaren 70 en 80 was Granol ontzettend populair. Maar Granol maakt anno 2016 steeds meer zijn comeback.

Wat zijn de voordelen van Granol?

GranolGranol heeft diverse voordelen waardoor het wederom zo populair aan het worden is. Je kunt namelijk allerlei patronen maken met Granol en er zijn ook heel veel verschillende soorten kleuren. Het is door en door gekleurd, waardoor je niet met lagen hoeft te werken voordat het dekt. Het is makkelijk over te schilderen mocht je de kleur willen veranderen. Het is sterk en niet makkelijk te beschadigen en dus ook geschikt voor op buitenmuren. En vaak hebben stucadoors veel ervaring met Granol omdat het al zo lang zo bekend is.

Diverse Patronen

Er zijn diverse soorten patronen binnen het Granol sierwerk. De twee bekendste zijn het waaiervorming patroon. De granol wordt dan in een draaiende beweging door de stucadoor aangebracht en je hebt het boomschorspatroon. De stucadoor brengt de granol dan verticaal aan. Andere patronen zijn: Spachtelputz en rustiekputz.

Welke verf?

Granol is dus in allerlei kleuren beschikbaar. Is de muur beschadigd? Doordat er geen kleurverschil zichtbaar is, omdat de kleur niet een laagje is, maar de kleur van het granol, zie je de beschadiging nauwelijks. Mocht je het granol over willen verven, dan kan dat ook. Het beste kun je dan kiezen voor latexverf. Het grote voordeel van latexverf is dat het in vrijwel elke kleur die je kunt bedenken verkrijgbaar is.

Hoe verwijder je granol?

Granol is erg stevig en dus niet heel eenvoudig te verwijderen. Het beste wat je kunt doen, is eroverheen stuccen. Glasvezelbehang eroverheen behangen is wel mogelijk, maar zeker wanneer de granol een zeer grove structuur heeft, kun je toch nog rare plekken in je behang krijgen. Glasvezelbehang is een dik en stevig behang dat gemaakt is van geperste glasvezels. Maar dus niet altijd dik genoeg om het over granol te behangen.

Granol voor buiten

Je kunt granol ook op buitenmuren aanbrengen. Zorg er dan wel voor dat er een goede kwaliteit granol wordt gebruikt. Het is aan te raden om dit door een professionele stukadoor te laten doen. Zo profiteer je nog jarenlang van een goede bescherming en een sierlijke buitenmuur.

Bron: Stukadoor Nu