Is je voordeur toe aan een nieuwe kleur? Of is de oude verf beschadigd of gaan bladderen? Dan heb je vast het verven van je voordeur op je to-do list staan. Wanneer je aan deze klus begint, dien je met een aantal zaken rekening te houden. Hieronder volgt een stappenplan waarmee je aan de slag kunt. In samenwerking met Schildersbedrijf Ruverko.

Kies de juiste verf

Voordeur schilderenEen binnendeur heeft veel minder te doorstaan dan een buitendeur. Een binnendeur heeft immers niet te kampen met allerlei weersinvloeden. Voor een binnendeur is een verf op waterbasis dan ook voldoende. Voor een buitendeur kun je het beste kiezen voor een verf op terpentinebasis, ook wel alkydverf genoemd. Daarnaast is het raadzaam om hoogglans te kiezen. Verf op terpentinebasis is sterker en geeft een hardere toplaag die de deur beschermt.

Maak de deur klaar om te schilderen

Voordat je een deur gaat schilderen, dient deze eerst schoongemaakt te worden. Dit doe je door eerst de deur te schuren en/of te plamuren. Dit is belangrijk, want dan kan de nieuwe verf zich goed hechten. Je verwijdert van tevoren ook al het hang en slijtwerk voordat je hier aan begint. Voordat je begint met schuren, dien je eerst de kwaliteit van de huidige verf te beoordelen. Wanneer de oude verflaag geheel is gaan bladderen, dien je de verf te verwijderen. Zo niet dan volstaat het om alleen de deur goed te schuren. Wanneer de deur is geschuurd en beschadigingen dicht zijn geplamuurd, is het verstandig om de deur helemaal stofvrij te maken met een natte doek en daarna te ontvetten met lauw water met een scheutje ammonia. De ammonia zorgt ervoor dat de ondergrond vetvrij wordt. Zo kan de nieuwe verf zich goed hechten.

De juiste kwast

Wanneer je de juiste verf hebt uitgekozen, de deur goed hebt geschuurd en waar nodig geplamuurd, de deur hebt ontvet en stofvrij hebt gemaakt, is het tijd voor het verven. Voor het verven van de deur heb je een ronde kwast nodig en een roller. De ronde kwast gebruik je voor de randjes, latjes en de hoekjes. De roller kun je voor de rest van de deur gebruiken.

Begin met de grondverf

De deur wordt nu eerst in de grondverf gezet. Je werkt van binnen naar buiten. Het is niet erg als deze laag niet meteen dekt. Deze laag moet ten slotte weer opnieuw geschuurd worden wanneer de verf droog is.

Laagje voor laagje

Wanneer de grondverf erop zit, is het tijd voor de volgende verflaag. Neem wederom de deur van tevoren weer eerst af met een natte doek en met ammonia voor het beste resultaat. Ook wanneer deze verf nog niet meteen dekt nadat de verf is opgedroogd, herhaal je deze stap opnieuw. Omdat je telkens moet wachten op het drogen van de verf, zal deze klus dus ook niet in een dag geklaard zijn. Maar het resultaat is de moeite waard!