Bij een plafond witten of sauzen komt het nodige werk bij kijken. Het is daarom handig om goed voorbereid aan de slag te gaan. Hieronder wordt, in samenwerking met Klusbedrijf Houtens uit Utrecht, stap voor stap uitgelegd hoe je zelf aan de slag kunt gaan.

Berg je spullen op of dek ze af

Plafond sauzenWanneer je het plafond gaat sauzen, is het belangrijk dat de ruimte zo veel mogelijk leeg is en spullen die blijven staan afgedekt worden met afdekfolie. Je kunt voorstellen dat de verf nog wel eens wilt druppen en het dan vervolgens op de meubels terecht komt. Ook wanneer er een lamp zit gevestigd aan het plafond, dient deze verwijderd te worden. Ook is het verstandig om afplaktape te gebruiken voor kozijnen en bepaalde gedeeltes van de muur om deze te beschermen tegen verfvlekken. Zorg ook dat niet alleen je meubels en andere spullen zijn afgedekt, maar uiteraard ook de vloer.

Maak het plafond schoon en in orde

Wanneer alles is afgedekt en opgeruimd, is het tijd om het plafond schoon te maken. Al het vuil, of zelfs vet (denk bijvoorbeeld aan het plafond in de keuken) dient verwijderd te worden. Dit kan met lauw water met een scheutje ammonia. Ook moet het plafond nog opgevuld worden als er her en der gaatjes zitten. Dit opvullen kan met bijvoorbeeld Progold lichtgewicht vulmiddel. Zo wordt het plafond mooi egaal voordat je het gaat witten of sauzen.

Kies de juiste verf

Om baanvorming op het plafond te voorkomen, is het aan te raden om kwalitatief goede verf te gebruiken. Ga hiervoor naar een verfspeciaalzaak. Overigens is matte muurverf minder gevoelig voor baanvorming dan verf met een glansgraad.

Het verven

Wanneer het daadwerkelijke verven begint, is het verstandig om eerst aan de randen te beginnen. Voor het verven van de randen kun je het beste een kwast gebruiken. Het moet namelijk een stuk preciezer gebeuren dan wanneer je het binnenste deel gaat verven. Het binnenste deel kun je met een verfroller doen. Breng de verf aan in banen en laat deze overlappen zodat je geen strepen krijgt. Wanneer het plafond helemaal geverfd is, moet de verf een aantal uren drogen. Zet ook een raampje of ventilatierooster open zodat alles goed kan ventileren. Wanneer je grote oppervlaktes wilt verven is het ook een aanrader om verf te gebruiken. Deze droogt gelijkmatig op zodat je baanvorming voorkomt op je nieuw plafond.