Zijn jouw muren toe aan een nieuwe kleur? Dan kun je uiteraard je muren schilderen. Maar wat ook zeker het overwegen waard is, is om de muren eerst met glasvezelbehang te behangen en dit behang vervolgens over te schilderen. Hieronder legt een specialist in behangen van Coqual uit Antwerpen je uit waarom en hoe je dat kunt doen.

Wat is glasvezelbehang?

Glasvezel behangNormaal gesproken wordt behang gemaakt van papier. Bij glasvezelbehang bestaat dit, heel voorspelbaar, uit glasvezel. De glasvezels zijn op een speciale manier geweven en vervolgens geperst. Na een tijdje ontstaat er dan een sterk gaas.

Waarom kiezen voor glasvezelbehang?

Glasvezel behang biedt veel voordelen. Het is erg sterk, stootvast, naadloos, je kunt het er ook weer afschrobben, het is allergie vrij en is geen voedingsbodem voor micro-organismen. Ook is glasvezelbehang ook nog eens erg brandveilig. Glasvezelbehang brandt nauwelijks. Zeker wanneer je het glasvezelbehang op een gipsplaat aanbrengt, ben je van extra brandveiligheid verzekerd.

Structuur

Naast alle praktische voordelen kunnen er tijdens het persen lokale verdikkingen aangebracht worden en kan er dus een structuur gemaakt worden op het behang. Denk daarbij aan visgraatstructuur, ruilstructuur, zigzagstructuur en de weefstructuur. Dat maakt het behang extra leuk.

Schilderen

Glasvezelbehang kun je ook makkelijk overschilderen. Je kunt het dus in alle gewenste kleuren verven, net zoals bij een normale muur. Ook als je muur beschadigd is, kun je dit dus ook prima verbergen met glasvezelbehang. Glasvezelbehang wordt ook gebruikt om muren te versterken.

Behang eroverheen plakken

Je kunt over glasvezelbehang ook weer normaal behang plakken. Dit zal ook een mooi resultaat hebben omdat de achterwand egaal wordt gemaakt met het glasvezelbehang. Je kunt voor geverfd glasvezelbehang kopen. Maar je kunt het glasvezelbehang ook prima zelf schilderen.

Eenvoudig glasvezelbehang aanbrengen

Je zorgt dat je muur schoon is en klaar is om te worden behangen. Daarna smeer je speciale lijm op de muur en plak je het glasvezelbehang er tegenaan. Let wel op dat je maximaal 2 stroken per keer insmeert met lijm anders is de lijm namelijk al opgedroogd voordat je het glasvezelbehang tegen de muur kunt plakken.

Het overschilderen van glasvezelbehang

Wanneer je besluit om je glasvezelbehang over te schilderen, is het gebruikelijk om dit te doen met latexverf. Latexverf is verkrijgbaar in vrijwel iedere kleur die je kunt bedenken. Wanneer de latexverf aanbrengt op het glasvezelbehang, is het goed om te weten dat je onbewerkt glasvezelbehang twee keer zal moeten schilderen voordat de verf dekkend is. Bij voor geschilderd glasvezelbehang dekt de verf meestal al na een keer verven.