Om uw huis netjes in orde te houden is het ook belangrijk dat het schilderwerk goed bijgehouden wordt. Het oogt niet alleen stukken beter als uw woning goed in de verf zit maar het is zeker dat uw huis goed beschermd is tegen de verschillende weersomstandigheden als er een goede verflaag aan de buitenzijde zit.

De beste periode

Schilderwerk aan de buitenzijde van een woning kan in veel tijden gedaan worden maar in de regel is het beste om zo tussen april en oktober buiten te schilderen. Schilderwerk buiten is gemiddeld eens in de 5 jaar toe aan vernieuwing maar dit hangt natuurlijk ook af van het weer en de kwaliteit van het schilderwerk.

Huur de winterschilder in

Als het kouder is dan 10 graden kunt u er wel voor kiezen de winterschilder te laten komen. De winterschilder werkt met speciale materialen zoals verf die sneller droogt als het koud is en kan ook gebruik maken van een verwarmingsinstallatie om het drogen te bespoedigen. Omdat buitenschilders in de winter vaak minder werk hebben kan dit voordeliger voor u uitvallen. Zij rekenen dan vaak een lager tarief waardoor uw schilderklus goedkoper wordt.

Niet schilderen bij hitte

Schilderen wanneer het warmer is dan 25 graden is niet aan te raden. Met die temperaturen droogt de verf extreem snel en kan deze strepen gaan vertonen, hetgeen niet netjes oogt. Kies er daarom altijd voor te schilderen als de omstandigheden daarvoor geschikt zijn.

Aandachtspunten voor buitenschilderwerk

Als u buiten schilderwerk wilt doen of laten doen zijn er verschillende punten waar u rekening mee dient te houden. Dit zijn de temperatuur, het plamuren, het gebruik van bepaalde kleuren, het verwijderen van houtrot en het aantal lagen verf dat u gebruikt.

Temperatuur

Buiten schilderen is het beste als de temperatuur tussen de 10 en 25 graden ligt en de luchtvochtigheid maximaal 75% is. Indien de laatste hoger is droogt de verf heel slecht en is het beter de klus uit te stellen.

Vermijd plamuren

Vermijd buiten zoveel mogelijk het gebruik van plamuur. Plamuur heeft de eigenschap dat het nauwelijks elastisch is en erg gevoelig is voor vocht. Als u plamuur gebruikt en daar overheen schildert komt dit de kwaliteit van het schilderwerk niet ten goede.

Kleurgebruik

Bij het schilderen van de buitenkant van uw woning betreft dit niet alleen de ramen en kozijnen maar kan het ook om gevels gaan. Het is wijsheid voor buitenschilderwerk, zeker als het grote oppervlaktes betreft, te kiezen voor lichte kleuren. Licht kleuren reflecteren beter het zonlicht terwijl donkere kleuren meer warmte opnemen. Op die manier kan het binnen warmer worden maar heeft de verf ook veel meer te lijden onder de invloed van het weer en zal de verflaag eerder afslijten.

Houtrot verwijderen

Voordat u aan het echte schilderwerk begint is het verstandig goed te controleren of er geen rottende plekken in het hout zitten. Over houtrot heen schilderen zonder dit te behandelen of te verwijderen heeft geen nut omdat het dan gewoon verder rot. Indien u houtrot constateert is het belangrijk dit te verwijderen en het hout te behandelen met materialen die daar speciaal voor geschikt zijn.

Gebruik voldoende lagen verf

Voor schilderwerk buiten geldt ook dat het slim is meer lagen verf aan te brengen. Als u begint met een dunne onderlaag en daar een tweede laag overheen aanbrengt zal dit een beter effect geven maar gaat het ook langer mee. Voor liggende delen geldt dat het belangrijk is deze meer malen te schilderen omdat deze delen meer te lijden hebben onder het weer.

Kosten van een buitenschilder

Als u buiten wilt laten schilderen is het mogelijk dit uit te besteden. Een goede schilder is zeker het geld dat u eraan uitgeeft waard. De prijzen die buitenschilders berekenen kunnen uiteenlopen dus het is altijd zinvol eerst goed rond te kijken en offertes aan te vragen. Vergelijk de offertes met elkaar en vind zo de buitenschilder die het meeste geschikt is om de klus te klaren. Voor bepaalde klussen wordt een tarief per uur gehanteerd terwijl voor andere klussen per vierkante meter geteld wordt. Bespaar niet op de schilderklus want dit kost u uiteindelijk alleen meer geld als blijkt dat het werk niet goed gedaan is. Vakkundige schilder vinden? Ga naar de Schilder Bedrijvengids, en vind een vakman uit de buurt.