Vaak wordt er weinig aandacht besteedt aan plinten, maar een mooie afscheiding tussen een muur en vloer kan net dat beetje extra geven. De strips verbergen niet enkel oneffenheden en kieren, maar ook bekabeling wordt zo gemakkelijk weggewerkt. Hoewel veel mensen op zien tegen plinten schilderen en plaatsen, is het een eenvoudige klus die u makkelijk zelf kunt doen. U moet natuurlijk eerst het een en ander weten voor u begint. Om het mooiste resultaat te bereiken kunt u het beste onderstaande stappen volgen.

Alles begint met voorbereidingen

Voor u begint met plinten schilderen moet u eerst een aantal voorbereidingen treffen. De plinten moeten goed schoon en vetvrij worden gemaakt. Dit kan met schoonmaakmiddel of met warm water en een beetje ammoniak. Eventuele beschadigingen kunnen nu worden geplamuurd. Zijn de plinten ongeschaafd? Dan is de volgende stap het licht opschuren van de plint. Dit geeft natuurlijk heel wat stof, waardoor de plint weer schoongemaakt dient te worden.

Zelf plinten schilderen

Plinten schilderenNa het schoonmaken en schuren kunt u beginnen met schilderen. Om er zeker van te zijn dat de verf goed zal hechten, brengt u eerst grondverf aan. Dit zorgt er voor dat de laklaag beter hecht en dekt. Wanneer deze helemaal droog is kan de plint worden geschilderd. Maak een keuze voor een lak die stoot- en krasvrij is. Om te zorgen dat de plint niet krom trekt, schildert u beide kanten. Daarnaast schildert u in verticale banen. Zo wordt de verf goed verdeeld en bereikt u het mooiste resultaat. Voor een gladde en strakke plint kunt u de plint het beste tweemaal schilderen. Zorg dat de eerste laag goed droog is voor u een tweede laag aanbrengt.

Na het schilderen

Als de plint helemaal naar uw smaak is, is het tijd om de plinten te gaan leggen. Meet daarvoor eerst de lengte van de muur op waartegen de plint gelegd wordt. Zaag de plint vervolgens op maat. Om het helemaal af te maken, kunt u de uiteindes van de plinten verstek zagen voor u ze aan de muur of vloer bevestigt.

Eenvoudig plaatsen

Er zijn verschillende manieren om de plinten te plaatsen. Wanneer een plint op de vloer geplaatst wordt, kunt u kiezen voor plakplinten. Deze hebben op de achterzijde een plakstrook, waardoor ze gemakkelijk te leggen zijn op de vloer. Een andere manier is het lijmen tegen de muur. Dit voorkomt, in tegenstelling tot schroeven, onnodige gaten. Een andere mogelijkheid is het vastspijkeren van plinten. Daarnaast kan een plint ook met behulp van boren en pluggen worden vastgezet aan de muur. Het grote voordeel van schroeven is dat je de plint gemakkelijk weer kunt verwijderen. Zo kunt u eenvoudig vaker de plinten schilderen en blijft uw vloer en muur netjes afgewerkt. Komt u er niet uit en wilt u de klus laten uitvoeren door een ervaren klusjesman? Schakel dan een vakman in via Mijn Klusser.be uit Brussel. Zij staan voor u klaar.