De buitenmuren zijn het visitekaartje van uw huis, maar krijgen veel te verduren door de verschillende weerselementen. De gevel wordt snel aangetast en het kan zijn dat deze er niet meer helemaal fris uitzien. Maak uw muren dan opnieuw fris en verzorgd door deze te voorzien van een nieuwe verflaag. Dit geeft het huis niet alleen een meerwaarde, maar beschermt de muren ook nog eens tegen vocht. Een buitenmuur schilderen is een makkelijke klus, maar u moet met enkele zaken rekening houden. Ga dus goed voorbereid te werk. De ervaren vakman van Klusbedrijf Brenda uit Antwerpen heeft enkele tips voor u op een rij gezet.

Vochtigheid van de buitenmuur

Veel gevels kunnen geschilderd worden, maar er zijn een aantal uitzonderingen. U kunt er zelf achter komen of uw muur geschikt is voor schilderwerk, door dit te testen met een vochtmeter. Als de muur een vochtigheid heeft van meer dan 5%, dan zal de verf niet goed pakken. In tegenstelling tot binnenshuis schilderen, ben je buiten afhankelijk van het weer. De beste periode om een buitenmuur te schilderen is tussen half april en oktober.

Aandachtspunten voor een schone muur

schilderVoor u de verf gaat aanbrengen zal de muur goed voorbereid en schoon moeten zijn. Ten eerste verwijdert u vuil van de muur. Let goed op mossen en andere aanslag. Verwijder eventuele oude verfresten met een staalborstel. Om de muren grondig schoon te maken kunt u ook een hogedrukreiniger gebruiken. Inspecteer de muur vervolgens op gaten en voegen en vul deze met een vulmiddel. Plak ramen en deuren goed af met tape. Maak gebruik van zeil voor de grond, planten en struiken.

Een geschikte grondlaag

Buitenmuur schilderen begint vaak met een voorstrijkmiddel. Bakstenen die nooit eerder voorzien zijn van een verflaag worden eerst voorgestreken met een fixeermiddel. Dit zorgt voor een betere hechting van de verflaag. Daarnaast zorgt dit voor een betere vochtbestendigheid en verdeling van de verf. Sla deze stap niet over, want dit zorgt er tevens voor dat de verf die er later overheen komt jaren langer meegaat. Laat het fixeermiddel minimaal 12 uur drogen.

Verf voor een buitenmuur schilderen

Als de grondlaag droog is, kunt u de eerste verflaag aanbrengen. Voor het schilderen van een buitenmuur zijn er verschillende verfsoorten verkrijgbaar. Acryl gevelverf is de meest geschikte optie, omdat deze uw muur beschermt tegen indringend vocht en de muur ook grotendeels waterafstotend maakt. Vocht dat in de muur zit heeft wel de mogelijkheid eruit te dampen.

Een strak resultaat

Voor het schilderwerk kunt u gebruik maken van een kwast of roller. Het beste is om een kwast te gebruiken voor de randen en moeilijk bereikbare hoekjes. De verfroller gebruikt u voor de rest. De roller heeft langer haar en kan zo beter de ruwe oppervlak behandelen. Begin ongeveer een halve meter van de kant te verven en werk in banen. Zo wordt de verf egaal uitgerold en krijgt u geen vette randen. Het is belangrijk dat u ook elke voeg goed voorziet van verf. Bij een buitenmuur schilderen is het belangrijk dat u minstens twee lagen verf aanbrengt voor een optimaal resultaat.