Trap schilderen

    Home / Schilderen / Trap schilderen

Trap schilderen

0

Het schilderen van de trap in huis; het is een behoorlijke klus, maar als het goed gebeurt heeft u er nog jaren plezier van. Wat zijn de do’s en don’ts en waar moet u zeker op letten? Een korte uitleg.

Begin bij het begin

Trap schilderenAls u van plan bent uw trap te schilderen is het belangrijk te beginnen met de eerste stap; het schoonmaken, ontvetten en opschuren van de trap. Door de trap af te nemen met bijvoorbeeld een oplossing van ammonia en daarna te laten drogen, weet u zeker dat de verf goed pakt. Hierna is het van belang de trap te schuren en het stof te verwijderen met een doek of stoffer. Vergeet tenslotte niet de gedeeltes die verfvrij moeten blijven af te plakken met schilderstape voor een mooi, strak eindresultaat.

Grondig schilderen met grondverf

Na het opschuren en schoonmaken kan worden begonnen met het echte schilderwerk. Belangrijk is om een grondverf te gebruiken die bij de uiteindelijke kleur past, dus bijvoorbeeld grijze grondverf voor een donkere kleur trap. Het is daarbij handig om de treden om en om te verven zodat de trap bruikbaar blijft. Schilder de randen met een kwast en vul de rest van de tree in met een kleine roller voor een egaal resultaat.

De uiteindelijke kleur aanbrengen

Trap verven stappenplanAls de grondverf goed droog is, kan deze eventueel licht opgeschuurd en afgestoft worden. Dit zorgt voor een betere hechting van de bovenste laag verf. Hierna kan de verf aangebracht worden op de trap. Het is het makkelijkst om dit op dezelfde manier te doen als het aanbrengen van de grondverf; de randen met een kwast en daarna de grotere oppervlakten invullen met een roller. Vaak is het nodig om nog een tweede laag verf aan te brengen nadat de eerste laag droog is, voor een volledige dekking. Let er wel op dat de eerste laag droog genoeg is, vaak duurt dit een aantal uur na het aanbrengen van de eerste laag. Om dit zeker te weten, kunt u de instructie op de gekochte verf nalezen.

Nazorg

Nadat u de tijd en moeite heeft genomen om uw trap te schilderen, wilt u natuurlijk nog lang genieten van het mooie resultaat. Verwijder daarom tijdig de afplaktape, bij voorkeur als de verf nog nat is. Door dit de doen beschadigt de verf niet en blijven er minder lijmresten achten. Tevens is het belangrijk om de verf voldoende tijd te geven om uit te harden. Vaak duurt het bij lak ongeveer een dag voordat deze overloopbaar is zonder schoenen. Na ongeveer een week is de trap weer volledig bruikbaar zonder beschadigd te raken en kunt u weer jaren genieten van een stralende trap.

Bronvermelding: Pyck schilders uit Leuven