Onderhoud van kunststof kozijnen

    Home / Kozijnen / Onderhoud van kunststof kozijnen

Onderhoud van kunststof kozijnen

0

Kunststof kozijnen schoonmakenEcht onderhoudsvrij bestaat er niet. Ook kunststof kozijnen, die erom bekend staan om onderhoudsvrij te zijn, hebben onderhoud nodig. Echter de hoeveelheid onderhoud doet het hem. Een kunststof kozijn heeft namelijk veel minder onderhoud nodig dan bijvoorbeeld een houten kozijn. Houten kozijnen moeten namelijk eens per zoveel jaar geschilderd worden. Gemiddeld is dat tussen de vijf en zeven jaar. Dit schilderen kan veel geld kosten. U moet tenslotte schuurmateriaal, verf, grondverf en ga zo maar door erbij nemen, voor u kunt beginnen. Dit hoeft allemaal niet met kunststof kozijnen, waardoor de kozijnen al een flink stuk goedkoper zijn. Maar hoe moet u dan uw kozijnen onderhouden?

Schoonmaak

Het belangrijkste onderhoud van een kozijn is toch wel de schoonmaak. Het is belangrijk de kozijnen regelmatig schoon te maken. Vieze kozijnen zien er tenslotte niet uit, maar kunnen ook permanent vuil blijven, als het niet wordt schoongemaakt. Groene aanslag en zwarte verwering is ook erg hardnekkig vuil. Het ‘vreet’ zich eigenlijk in het kozijn en blijft ook na de verwijdering nog zichtbaar. Dit zorgt voor een vieze, rommelige uitstraling.

Waarmee schoonmaken?

Kunststof kozijnen onderhoudKozijnen maakt u niet schoon met schuurmiddel, een schuurspons of andere agressieve reinigingsmiddelen. Een sopje is in de meeste gevallen wel voldoende om de kozijnen schoon te maken. Zachtjes drukken, maar niet te hard kan wonderen verrichten. In de meeste gevallen is water en zeep voldoende voor de schoonmaak. Ook is er een speciale spray verkrijgbaar bij de meeste doe-het-zelfshops of de supermarkt. Gebruik ook geen autoschoonmaak artikelen. Die zijn agressief.

Hang/sluitwerk en scharnieren

Voor het onderhouden van hang en sluitwerk moet u de voorschriften van de fabrikant opvolgen. Hierdoor weet u zeker dat u het goed doet. Vet de schurende delen in met een beetje zuurvrije olie. Één a twee keer per jaar is voldoende. De scharnieren mogen echter niet behandeld worden met olie of grafiet. Deze zijn namelijk voorzien van nylonlagers die door de olie worden aangetast. Slechts op bepaalde plekken mogen deze licht geolied worden.

Niet doen

Er zijn een paar dingen die je niet mag doen. Bijvoorbeeld boren of schroeven plaatsen in de kunststof kozijnen. Ook mag u geen buitentemperatuurmeter met zonwering aanbrengen. Gelukkig zijn er nog andere alternatieve zonweringen die u kunt gebruiken met kunststof kozijnen, Laat u hierover informeren door de zonwering specialist bij u in de buurt.

Bronvermelding: Vanderkolkbv.nl uit Nijmegen, specialist in kunststof kozijnen.